hozzávalók / 12 adag
A tésztához
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 20 g élesztő
- 100 ml tej
- 0.5 teáskanál cukor
- 4 db tanyasi vagy bio tojássárgája
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 800 g sárgabaracklekvár
- 350 g darált dió
- 250 g porcukor
- 2 ek vaníliás cukor
A tetejére
- 5 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 ek porcukor
- 7.5 ek forró víz
- 80 g vaj
- 1.5 ek frissen facsart citromlé
elkészítés
- A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk.
- A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
- Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
- Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.
- A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
- A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
- Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).
- A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével, forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
- Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
iranyakonyha.hu/freeimages.com