Készítsünk karamellt úgy, hogy kis lángon összekeverjük a cukrot 3 evőkanál vízzel. Kevergessük folyamatosan. Amikor a cukor megolvadt, adjuk hozzá a pekándiót, és még 1 percig keverjük. Vegyük ki a diót a szirupból, tegyük át egy tányérra. Figyeljünk arra, hogy távol legyenek egymástól, máskülönben összeragadnak. Ezt követően jól mossuk meg a kagylókat. Csak a zárt kagylókkal dolgozunk, ezeket egy nagy lábasba tesszük. Öntsünk hozzá 1 pohár vizet és nagy lángon forrósítsuk 3 percig, mikorra az összes kagyló kinyílik. Vegyük kicsire a lángot. Egy edényben keverjük össze a híg tejszínt és az őrölt mogyorót. Bőségesen sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a kagylókra. ALaposan keverjük össze, hogy mindegyik kagyló jó átitatódjon a tejszínnel. Egy serpenyőben pirítsuk meg a szalonnát, majd adjuk a kagylókhoz a pekándiót. Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott metélóhagymával.

4 személyre hozzávalók:

- 1.5 kg szívkagyló

- 200 g szalonna

- 100 g pekándió

- 3 ek barna cukor

- 20 cl híg tejszín

- 3 ek őrölt mogyoró

- néhán yszál metélőhagyma

- só és frissen őrölt bors

(Forrás:iranyakonyha.hu /Fotó: twitter)

(A recept a Leszámolás a nagyi főztjével című könyvből való)