A bolognai raguval fogjuk kezdeni. A hagymákat felaprítjuk és megpirítjuk a rozmaringgal együtt. Hozzákeverjük a reszelt zöldségeket és a vörösbort. Összepároljuk az egészet és jöhet bele a marhahús. Alaposan pirítsuk meg, sózzuk borsozzuk és öntsük fel a hámozott egész paradicsomokkal, majd rotyogtassuk készre.
Közben a besamel mártást fogjuk elkészíteni. A vajat olvasszuk fel és öntsük hozzá a lisztet. Egy habverővel keverjük el és lassan öntsük fel meleg tejjel. Ízesítsük be sóval és szerecsendióval, keverjük csomómentesre és forraljuk ki belőle a liszt ízét.
Ezután összerakjuk a lasagnét. Alulra kenjünk egy kevés besamelt és jöhet rá egy réteg kemény tészta. Erre mehet újra besamel és a bolognai ragu. Tészta, besamel, bolognai ragu. Sokan sajtot is tesznek közé, ez ízlés dolga.
Addig ismételjük, amíg meg nem telik a tepsi. A tetején semmiképpen se tészta legyen, mert nem puhul meg és megég. Utolsó lépésként szórjuk meg parmezánnal és 160 fokon süssük 40-50 perc alatt készre. Akkor van kész, ha a közepét megszúrjuk és teljesen puha.
Hozzávalók:
2 ág rozmaring
2 dl vörösbor
1 db reszelt sárgarépa
1 db reszelt zeller
5 dl hámozott egész paradicsom
2 csomag lasagne tészta
500 ml tej
50 g vaj
5 ek liszt
1 db parmezán
1 ízlés szerint só
1 ízlés szerint bors
1 ízlés szerint őrölt szerecsendió
1 ízlés szerint olívaolaj
(Forrás:iranyakonyha.hu, tesco.hu /Fotó: twitter)